U Našicama ovog vikenda održan seminar “Opasnosti od plamenih udara”

Dana 14. i 15. 12.2018.god., Vatrogasna zajednica Osječko-baranjske županije organizirala je seminar „Opasnosti od plamenih udara“, a osposobljavanje je provela Vatrogasna zajednica Našice.

 

 

Program obuke namijenjen je svim operativnim vatrogascima koji imaju liječnički pregled i jednu godinu djelatnog staža u zvanju vatrogasac. Osposobljavanje je trajalo 30 školskih sati; 12 sati teorije i 18 sati vježbe. Polaznici tečaja bili su vatrogasci iz Koške, Feričanaca, Viškovaca i Đakovačkih Selaca.

 

 

 

 

Praktičnom dijelu seminara nazočio je i predsjednik DVD-a Našice Zvonko Ljubljanović. Riječ je o namjenski dizajniranom kontejneru za simulaciju stvarnih uvjeta požara u zatvorenom prostoru, gdje vatrogasci, na siguran način i u uvjetima najbližima stvarnoj intervenciji, mogu osjetiti utjecaj vatre i dima te naučiti kako se boriti protiv njih. Pokretno vježbalište za simulaciju plamenih udara našičkom DVD-u prije nekoliko godina ustupila je Vatrogasna zajednica Osječko-baranjske županije.

 

 

– Vatrogasci pomoću simulatora plamenih udara mogu naučiti kako je to u stvarnom životu – rekao je predsjednik DVD-a Našice Zvonko Ljubljanović. Plan je da ovakvu obuku prođu i ostali vatrogasci koji u intervencijama obavljaju ulazak u zatvorene prostore, odnosno koji već imaju vještine korištenja izolacijskih aparata i kretanja u zadimljenim prostorima. Opće je poznato da su poslovi vatrogasaca vrlo rizični i opasni, a ovakav način osposobljavanja i stjecanja vještina vrlo je koristan kako bi se u stvarnim intervencijama pronašao najbolji postupak za rješavanje cjelokupne požarne situacije, a ne ugrožavajući život vatrogasaca. Uvježbavanjem u simulatoru povećava se sigurnost i operativna sposobnost vatrogasaca i time se smanjuje mogućnost pogibije u intervencijama.

 

 

Pakao u kontejneru

Vatrogasci koji su prošli simulaciju rekli su da su u kontejneru izloženi vrlo visokim temperaturama, da vlada pravi pakao. Također su rekli da su sigurniji u sebe, u zaštitnu opremu i u kolege te da bolje razumiju požar i da su spremniji.

 

 

 

 

 

 

 

Tekst & foto: Marijan Gajski – DVD Našice