Tehnička intervencija_spašavanje psa iz bunara – Ličko Novo Selo

Sinoć u večernjim satima oko 22:30 h Vatrogasni operativni centar Našice zaprimio je dojavu o tehničkoj intervenciji (pas u bunaru) u mjestu Ličko Novo Selo nedaleko od Našica.

 

 

 

Na intervenciju odmah su upućeni dobrovoljni i profesionalni Našički vatrogasci, tj. poseban tim za spašavanje iz dubina i s visina s jednim kombi vozilom.

Pas je, iz još neutvrđenih okolnosti, pao u bunar, a vatrogascima je o nezgodi dojavio susjed.

 

 

 

 

 

 

 

Dolaskom na mjesto intervencije utvrđeno je sljedeće: pas je na dubini otprilike 4 metra, živ je te u dobrom stanju. Vatrogasci su odmah krenuli s akcijom, a pas je izvučen tako što je iznad bunara postavljena sprava (tronožac), a upravo kroz nju prolazi užad te se po istoj vatrogasac spušta u bunar. Nakon spuštanja u bunar, prihvata psa u svoje naručje, oboje su izvučeni te pas je neozlijeđen predan vlasniku.

 

 

 

 

30.09.2015.god. Dobrovoljni i profesionalni Našički vatrogasci spašavatelji iz dubina i s visina

Još jednom su potvrdili svoje znanje i svoje vještine za 3. stupanj osposobljavanja za specijalnost pod nazivom “Spašavatelj s visina i iz dubina”, a koji je  prema programu osposobljavanja za spašavanje s visina i iz dubina  Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

 

Teorijska nastava kao i same vježbe trajale su tijekom cijele godine, a svih 10 vatrogasaca uspješno su položili ispit. Vježbalo se na više lokacija kao što su sadašnji dom DVD-a Našice, novi dom DVD-a Našice, veliki parki, te jezero Lapovac u Našicama. Ova obuka predstavlja pravu vatrogasnu specijalnost jer se provodi na Učilištu te se za položeni stupanj dobije certifikat, kao i pravo nošenje značke i prišivke na vatrogasnu uniformu.

 

Prije pristupanja I. stupnja koji je bio daleke 2013. godine, vatrogasci su morali proći strogu pismenu provjeru kao i strogu provjeru iz motoričkih sposobnosti. Cooperov test sastoji se od: skoka s mjesta u dalj, skijaškog čučanja, sklekova, trčanja, te trbušnjaka, a vatrogasci su prije samog testa morali dostaviti i liječničko uvjerenje, kako bih dokazali da su sposobni za tu specijalnost. Prošle godine u listopad mjesecu, vatrogasci su položili II. stupanj, te su se za ovaj sadašnji III. stupanj pripremali oko godinu dana, a pokazalo se kao pun pogodak.

Tekst: Marijan Gajski – Našički vatrogasci

Foto: Našički vatrogasci