130 godina društva DVD Našice

 

NAŠICE – Svečanim mimohodom i sjednicom te pokaznom vježbom DVD Našice proslavio je 130 godina kontinuiranog rada, a proslava je održana pod pokroviteljstvom Grada Našica.

 

 

Svečanost je održana u dvorani Doma kulture, gdje je na početku sve okupljene pozdravio predsjednik DVD-a Našice Zvonimir Ljubljanović, a gosti su imali priliku čuti i o 130 godina dugoj povijesti Društva. Dobrovoljno vatrogasno društvo Našice osnovano je 1888. zahvaljujući obitelji Pejačević. Kao najstarija udruga u Našicama, isticala se aktivnošću u cijeloj svojoj povijesti, a i danas uspješno izvršava svoje brojne zadaće.

 

Na svečanoj sjednici potpisana je Povelja prijateljstva i suradnje između DVD-a Našice i DVD-a Mladost Kaštel Sućurca. Povelju su potpisali predsjednik DVD-a Našice Zvonimir Ljubljanović i DVD-a Mladost Ljubo Muslinov. U prigodi obilježavanja 130. obljetnice DVD-a Našice dodijeljena je Povelja i plaketa s likom Đure Deželića Hrvatske vatrogasne zajednice te Plaketa Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije, priznanja koja se dodjeljuju za izuzetan doprinos vatrogastvu. Dopredsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Petrović u svom je obraćanju naglasio kako je DVD Našice po mnogim elementima rada među najboljim društvima u Hrvatskoj te kako je poznato po radu s mladeži, broju operativnih vatrogasaca te uključivanju u dislokacije na Jadranu. Zapovjednik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije Zdravko Cvenić rekao je kako je svojim radom i postignućima DVD Našice već dokazano Društvo. U ime Vatrogasne zajednice Našice obratio se predsjednik Vlatko Gašić, koji je istaknuo kako su DVD i JVP Našice jamac sigurnosti Grada Našica i susjednih općina.

 

 

 

Vatrogascima su se obratili i obljetnicu čestitali i predstavnica Osječko-baranjske županije Božica Dundović te gradonačelnik Josip Miletić. Upućujući čestitku, gradonačelnik Miletić je rekao kako je Grad koji je pokrovitelj proslave za tu prigodu izdvojio 25.000 kuna te da će našički vatrogasci i dalje imati podršku.

 

U glazbenom programu sudjelovao je mješoviti pjevački zbor HKD-a Lisinski. U sklopu proslave izvedena je i pokazna vježba u kojoj su sudjelovali vatrogasci DVD-a u suradnji s JVP-om, a spašavali su “unesrećene iz Dvorca Pejačević koje je zahvatio požar”. Prije vježbe vatrogasci i njihovi gosti mogli su razgledati i prigodnu izložbu u Zavičajnom muzeju.

 

POPIS ODLIKOVANJA I PRIZNANJA:

Spomenice za 10 godina rada u društvu

Čolić Marina, Ostrihon Filip

 

Spomenice za 20 godina rada u društvu

Dološić Ivanka, Kanđera Vedran, Kratofil Stjepan, Matković Marina, Mihaljević Dubravka, Ništ Zorica, Tokić Silva

 

Spomenice za 40 godina rada u društvu

Ćurić Željko, Dološić Tomislav, Matković Danijel, Stojaković Mijo

 

Spomenice za 50 godina rada u društvu

Stojaković Ilija

 

Brončane medalje

Golubović Luka, Hajmiler Filip, Ivić Tomislav, Jukica Petar, Kratofil Stjepan, Ladnjak Mario, Mohila Stevo, Ostrihon Filip, Vujnović Zoran, Vukomanović Josip

 

Brončane plamenice

Brkanić Sven, Ferčec David, Horvat Saša, Ivić Igor, Kanđera Vedran, Kardum Branko, Kovačević Josip, Ostrihon Ivan, Šarić Marin

 

Srebrne medalje

Čolić Josip, Gajski Marijan, Habl Slaven, Jurić Mario, Rukavina Borislav, Španović Mario, Živadinović Domagoj

 

Srebrne plamenice

Anđelić Darko, Hren Robert, Matasić Franjo st., Matasić Franjo ml., Vuković Silvijo

 

Zlatna medalja

Lončarić Viktor

 

Zlatna plamenica

Divjanović Hrvoje, Ljubljanović Aleksandar

 

Priznanje za posebne zasluge

Riger Jozo, Stojaković Mijo

 

Spomenica vatrogasni veteran

Riger Jozo

 

Odlikovanje „Mirko Kolarić“

Ljubljanović Zvonimir

 

Priznanja DVD-a Našice

Babić Zdravko, Baričević Ante, Benić Matko, Drašinac Jasmin, Gavić Ilija, Krolo Filip, Kuricek Antun, Lončarić Marin, Magličić Josip, Miđić Zvonimir, Mohila Mirko, Radačić Marko, Resler Martin, Šimić Tomislav, Vrbešić Stjepan, Zavada Filip

 

 

Tekst: Marijan Gajski – Našički vatrogasci & Fridl. S. – Glas Slavonije
Foto: Marijan Gajski – Našički vatrogasci