U Našicama održan prvi “Firefighter challenge day”

U Našicama dana 21.10.2017. godine, u organizaciji Javne vatrogasne postrojbe Našice i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Našice prvi put organiziran Firefighting challenge day.

 

 

U vatrogasnom borbenom natjecanju sudjelovalo je petjavnih vatrogasnih postrojbi i sedam dobrovoljnih vatrogasnih društava. Oko 30 profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca promicalo je i predstavilo talente i vještine u uzbudljivim i zabavnim taktičnim vježbama. Osim zanimljivih i poučnih vatrogasnih vježbi, prikazana je i vatrogasna zaštitna i spasilačka oprema.

 

 

 

 

 

Jedan od glavnih organizatora ovog vrlo važnog događaja za sve vatrogasce iz čitave regije bio je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Našice i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Našice, Saša Ljubljanović koji je ovom prilikom rekao:- Okupili smo vatrogasce iz cijele Hrvatske, i to od Umaga, Karlovca, Zagreba, Križevaca, Koprivnice, Virja te drugih mjesta, većinom profesionalce zaposlene u javnim postrojbama. Oformili smo pet radnih stanica s taktičkim vježbama situacija s kojimase vatrogasci susreću gotovo na svakim intervencijama. Ovo je prvi Firefighting challenge day u Našicama i nadamo se da će postati tradicija koja će iz godine u godinu okupljati sve veći broj vatrogasaca. Vježbe su dosta zahtjevne i naporne i nadam se da će biti svi ljudi zadovoljni s ovim vježbama.”Vatrogasni heroji u zahtjevnim vježbama provjeravali su svoje znanje i sposobnosti, simulirajući mnoge bitne vještine vatrenog nadzora koje su savladali u društvenim i javnim postrojbama.

 

 

 

– U prvoj radionici prikazano je spašavanje unesrećenih osoba prilikom prometnih nesreća te su tom prilikomvatrogasci prezentirali vještine i alate koje koriste prilikom rezanja automobila za izvlačenje unesrećenih.U drugoj radionici koja je simulirala labirint vatrogasci morali snalaziti u zadimljenom zatamnjenom prostoru u kojem ima i raznih prepreka. Treća radionica imala je temu savladavanje prepreka, odnosno izvedena je vježba ulaska i prolaska kroz ruševine, dok je četvrta simulirala zadimljeni prostor i spašavanje unesrećenih osoba. U petoj radionici prikazano je penjanje ljestvom kukačom na vatrogasni toranj te spuštanje niz isti – vatrogasci se čestu penju radi spašavanja unesrećenih osoba ili nas samih – iznio je detalje vježbi predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Našice Zvonimir Ljubljanović, zadovoljan demonstriranim vještinama i znanjem vatrogasaca.

Firefighting challange day u Našicama je iskorišten i za međusobno druženje vatrogasaca te razmjenu ideja.

 

 

 

Na svakoj od radinica bila su po 2 iskusna vatrogasca (instruktora), koja su ujedno i vodila radionicu. Naprvoj radionici uz jednog Našičkog vatrogasca-instruktora, sudjelovao je i jedan instruktor iz Javne vatrogasne postrojbe Zagreb kojemu se ujedno i ovim putem zahvaljujemo na svom znanju i iskustvu koje je prenio na mlađe kolege.

 

Našički vatrogasci zahvaljuju se i svim sponzorima koji su omogući realizaciju “Firefighter challange day-a : Grad Našice, Hidrodom, Osječka pivovara, C.I.O.S., Vučna služba “DOMAC”, Egghus.

 

 

 

Vatrogasne postrojbe koje su sudjelovale: JVP Zagreb, JVP Karlovac, JVP Umag, JVP Križevci, DVD Virje, DVD Gornji grad Osijek, DVD SV. Ivan Zelina, DVD Belišće, DVD Donji grad Osijek i DVD Retfala.

 

Našički vatrogasci i ovim putem zahvaljuju se svim vatrogasnim postrojbama na sudjelovanju, te pozivaju i ostale vatrogasne postrojbe na Firefighter challenge day sljedeće godine. Našički vatrogasci i ovoga puta promovirali su udrugu “Krijesnica”, te “Srce Kornatsko”, te se tako
još jednom prisjetili stradalih kolega na Kornatima.

 

 

 

više slika: http://www.nasice.com/index.php/tree/126-udruge/dvd/7417-nasicki-vatrogasci-organizirali-prvi-firefighter-challenge-day-galerija

 

video: https://www.youtube.com/watch?v=6QmIUma3pRc

 

 

Tekst: Marijan Gajski – Našički vatrogasci
Foto: David Ferčec – Našički vatrogasci