Novih 13 vatrogasaca u VZ Našice

Vatrogasna zajednica Našice početkom mjeseca studenog organizirala je i provela tečaj za nove vatrogasce. 

 

 

Vatrogasna zajednica Našice ima 17 vatrogasnih društava udruženih u Vatrogasnu zajednicu koja radi vrlo uspješno i ulaže, pored materijalnih ulaganja, i u svoje članove na razne načine, a posljednji je bio obuka novih vatrogasaca.

 

U prostorijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva Našice u mjesecima studenom i prosincu održavalo se predavanje, te vježbe za nove vatrogasce. Na tečaj je prijavljeno 3o-tak vatrogasaca, koji su tijekom održavanja osposobljavanja pokazali visoku razinu znanja i vještina. 6 dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Vatrogasne zajednice Našice dobilo nove vatrogasce u svojim redovima. 

 

 

 

 

Predavanja su se sastojala od 34 sata teorijske nastave, te 40 sati praktičnog djela (vježbe). Novi vatrogasci tako su imali 7 vatrogasnih predmeta koje su trebali uspješno položiti pa su samim time dobili prolaznu ocjenu iz vježbi.

Predavači i instruktori bili su iz Javne vatrogasne postrojbe Našice. Ispit je uspješno prošlo s pozitivnom ocjenom 13 vatrogasca DVD-a Našice, Feričanci, Valenovac, Stipanovci, Zoljan i Vukojevci te su tako stekli zvanje “vatrogasac”.

 

 

 

 

 

Za napomenuti je kako su u ovoj grupi bile i djevojke, koje su “rame uz rame” s kolegama odradile praktične vježbe pa s tim sada imaju pravo sudjelovati na intervencijama. Da su uopće mogli postati vatrogasac i doći do ovog stupnja te pristupiti ovom završnom tečaju , morali su imati barem 6 mjeseci staža, 18 godina starosti kao i liječničko uvjerenje da su psihofizički zdravi.

Inače, stručno osposobljavanje i usavršavanje kadrova je nezaobilazan čimbenik kvalitetnog izvršavanja osnovnih zadaća vatrogasne struke. Među spomenutim zadaćama najvažnije mjesto zauzima osposobljenost za preventivno i operativno djelovanje u domeni vatrogastva i zaštite od požara.

 

 

 

 

Svim kandidatima koji su uspješno položili ispit čestitamo , te im želimo što manje intervencija.

 

Tekst : Marijan Gajski – DVD Našice

Foto: Marijan Gajski – DVD Našice