30 vatrogasaca uspješno završilo tečaj “Aparati za zaštitu dišnih organa” u simulatoru plamenih udara

Tečaj za specijalnost „Aparati za zaštitu dišnih organa“ organizirala je Vatrogasna zajednica Osječko-baranjske županije, a osposobljavanje je provela Vatrogasna zajednica Našice.

 

 

Program obuke bio je namijenjen svim operativnim vatrogascima koji imaju liječnički pregled i jednu godinu djelatnog staža u zvanju vatrogasac. Program se izvodio u dva dana od čega se prvi dan provela teorijska nastava (petkom popodne, 4 školska sata -„simulator i opasnosti“), te subotom praktična nastava u Simulatoru plamenih udara (8 školskih sati – „4 ulaska u simulator te vježbe na poligonu“). Osposobljavanje je ukupno trajalo 30 školskih sati, od čega je 12 sati teorijski dio, a 18 sata je vježbovni dio.

 

 

 

U listopadu i studenom su završene obje obuke u simulatoru plamenih udara koji se nalazi u novom domu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Našice.Polaznici tečaja bili su vatrogasci: DVD Našice, DVD Donja Motičina, DVD Belišće, DVD Gat, DVD Kneževi Vinogradi, DVD Luč, DVD Đakovo, DVD Bizovac, DVD Viljevo, DVD Dalj i DVD Darda – ukupno 30 vatrogasaca.


 

 

Na praktičnom dijelu obuke pristustovali su:

Boris Banjan – zapovjednik Vatrogasne zajednice Osječko – baranjske županije

Nikica Mužević – predsjednik Vatrogasne zajednice Osječko – baranjske županije

Zvonko Ljubljanović – zapovjednik Vatrogasne zajednice Našice

Vlatko Gašić – predsjednik Vatrogasne zajednice Našice

Saša Ljubljanović – zapovjednik JVP Našice

Danijel Matković – zapovjednik DVD Našice

 

 

 

 

Dobrovoljno vatrogasno društvo Našice jedino u Slavoniji i Baranji posjeduje simulator plamenih udara. Pokretno vježbalište za simulaciju plamenih udara našičkom DVD-u isporučila je Vatrogasna zajednica Osječko-baranjske županije.

 

 

Vatrogasci s pomoću simulatora plamenih udara mogu naučiti kako je to u stvarnom životu – rekao je predsjednik DVD-a Našice Zvonko Ljubljanović, dodavši da Hrvatska, prema njemu dostupnim informacijama, ima pet simulatora plamenih udara, a jedan je u Našicama.

 

 

 

 

 

U planu je da ovakvu obuku prođu i ostali vatrogasci koji u intervencijama obavljaju ulazak u zatvorene prostore, odnosno koji već posjeduju vještine korištenja izolacijskih aparata i kretanja u zadimljenim prostorima.

 

 

 

 

Riječ je o namjenski dizajniranom kontejneru za simulaciju stvarnih uvjeta požara u zatvorenom prostoru, gdje vatrogasci, na siguran način i u uvjetima najbližima stvarnoj intervenciji, mogu osjetiti utjecaj vatre i dima, te naučiti kako se boriti protiv njih. Opće je poznato da su poslovi vatrogasaca vrlo rizični i opasni, stoga vatrogasci u simulatoru stječu mogućnost upoznavanja „požarnog neprijatelja“. Ovakav način osposobljavanja i stjecanja vještina vrlo je koristan kako bi se u stvarnim intervencijama pronašao najbolji postupak za rješavanje cjelokupne požarne situacije, a ne ugrožavajući život vatrogasaca. Vatrogasac u simulatoru stječe mogućnost da uz veliku dozu sigurnosti upozna “požarnog neprijatelja”. Uvježbavanjem u simulatoru povećava se sigurnost i operativna sposobnost vatrogasaca, a time se i smanjuje mogućnost pogibije u intervencijama.

 

 

Tekst & foto: Marijan Gajski – DVD Našice