Našičkim vatrogascima doniran čamac za spašavanje

Dana 5. rujna, u dvorištu Našičkih vatrogasaca umirovljeni general i počasni građanin Našica Mladen Markač i predsjednik Uprave Centra za vozila Hrvatske Davorin Pavlović, donirali su čamac za spašavanje namjenjen za profesionalne svrhe Gradu Našicama.

 

 

Čamac je izradila tvrtka Flammifer koja je u sastavu Centra za vozila Hrvatske i s takvim plovilom nastupa na europskom tržištu.

 

Čamcem za spašavanje u poplavama raspolagat će pripadnici Javne vatrogasne postrojbe i članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Našice, a osim na području grada Našica, moći će se koristiti i na području susjednih općina. Prema riječima predsjednika Uprave Centra za vozila Hrvatske Davorina Pavlovića, vrijednost doniranog vozila je 35.000 kuna.

 

Umirovljeni general i počasni građanin Našica Mladen Markač time je ispoštovao dogovor s našičkim gradonačelnikom Krešimirom Žagarom o donaciji čamca za spašavanje, a koja je predložena nakon poplava koje su sredinom srpnja poharale velik dio naselja na području Našica, ali i okolice.  

 

“S obzirom na posljednje okolnosti u gradu Našicama, gdje je zbog oborinskih voda došlo do poplava, odlučili smo jedan čamac donirati Gradu Našicama, a koji ga je dao na uporabu profesionalnim i dobrovoljnim Našičkim vatrogascima. Vodimo računa da pomognemo svakoj regiji, jer Centar za vozila Hrvatske u čijem je vlasništvu tvrtka koja proizvodi čamce za spašavanje, svake godine dio proizvodnje donira.” – rekao je među ostalim general Markač te je čestitao brojnim vatrogascima koji su danas nazočili svečanoj primopredaji. Mladen Markač je dodao kako mu je drago da je primopredaja ove donacije organizirana uoči obilježavanja 21. rujna, Dana pobjede nad agresorskom JNA u gradu Našicama. Umirovljeni general Mladen Markač pritom je naglasio hvale vrijedan angažman našičkih vatrogasnih postrojbi koje uspješno djeluju, unatoč zastarjelom vatrogasnom voznom parku. Markač je naglasio i kako je primopredaja ove donacije organizirana uoči obilježavanja 21. rujna, Dana pobjede nad agresorskom JNA u gradu Našicama.

 

Vatrogasce i nazočne goste pozdravio je i predsjednik Uprave Centra za vozila Hrvatske Davorin Pavlović.

 

Gradonačelnik grada Našica Krešimir Žagar izrazio je zadovoljstvo donacijom te kazao kako će čamac pomoći ne samo prilasku pogođenih područja bujičnim i poplavnim vodama, već i spašavanju imovine i života. Uputio je i riječi zahvale svim vatrogascima koji su svojim angažmanom sudjelovali u intervencijama za vrijeme i nakon poplave.

 

“Krajem srpnja čim smo počeli zbrajati štete od poplava koje su pogodile našički kraj i okolicu, javio nam se gospodin Markač kao počasni građanin Našica zabrinut za stanje u našem gradu. U ime Centra za vozila Hrvatske ponudio je mogućnost donacije čamca za spašavanje, kojeg si Grad sigurno ne bi mogao priuštiti. Izuzetno vrijedna donacija koji nije samo na ponos vatrogastva Našice, već vjerujem i Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije.” – istaknuo je gradonačelnik Krešimir Žagar.    

 

U ime našičkih vatrogasaca govorio je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Našice Saša Ljubljanović, kazavši kako je izuzetno zadovoljan donacijom jer je to trenutno jedini čamac za spašavanje u poplavama na našičkom području.

 

“Od velike koristi nam je ova donacija. Ne samo što će povećati sigurnost građana prilikom evakuiranja u poplavama, već i sigurnost samih vatrogasaca na terenu prilikom spašavanja u poplavama.” – zaključio je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Našice Saša Ljubljanović.

 

Na primopredaji su, uz Našičke profesionalne i dobrovoljne vatrogasce sudjelovali su i svi vatrogasci koji su bili angažirani na posljednjim poplavama: DVD Zoljan, DVD Lila, DVD Markovac Našički, DVD Vukojevci i DVD Velimirovac. Primopredaji čamca također nazočili su i djelatnici Gradske uprave Našica, te zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Našica Danijel Matković, dopredsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Našica Franjo Matasić st., zapovjednik Vatrogasne zajednice Našica Zvonimir Ljubljanović, predsjednik Vatrogasne zajednice Našice Vlatko Gašić, županijski zapovjednik Osječko – baranjske županije Boris Banjan, te predsjednik Vatrogasne zajednice Osječko – baranjske županije Nikica Mužević.

 

 

BRODICA ZA SPAŠAVANJE U POPLAVAMA

 

NAZIV: FFB 428

OPĆENITO:

Brodica FFB 428 namijenjena je za spašavanje u poplavama i svojim oblikom omogućuje lako pristajanje. Brodica posjeduje dvije pramčane ograde koje služe za lakši ulazak osoba i ima poprečne klupe za sjedenje. Brodica je projektirana za pogon na izvanbrodski motor maksimalne snage do 10 KS za lakše manevriranje u poplavljenim područjima i za prijevoz do maksimalno 6 osoba.

 

 

DIMENZIJE :

Duljina trupa 4,30 m

Širina trupa 1,80 m

Visina trupa 0,60 m

Gaz na sredini pri punoj brodici 0,16 m

Masa brodice (bez motora) 160 kg

Predviđeno za 6 osoba

Maks. snaga motora 10 KS

 

 

POSEBNOSTI:

Materijal gradnje: brodograđevna aluminijska legura

Dvije uzgonske komore kapaciteta 500 litara

Palube i dno brodice izrađeni su od tvornički rebrenog lima s protukliznom površinom

Brodica ima dvije pramčane demontažne ograde za lakši ulazak evakuiranih osoba u brodicu

 

 

 

Tekst: Marijan Gajski – JVP Našice
Foto: Franjo Matasić st. & Ivan Ćosić – DVD Našice
Izvor: www.flammifer.hr