U posljednih 10 dana vatrogasci intervenirali 15 puta zbog stršljenova

U razdoblju od 16. – 26.08.2016.god., Našički vatrogasci intervenirali su ukupno 15 puta.

 11880961_10207286658588094_366218305_n

 

Posljednjih desetak dana Našički vatrogasci interveniraju najviše na tehničkim intervencijama, a svakodnevno odlaze na intervencije u pred večernjim satima. Naime, radi se o uklanjanju stršenova i njihovih gnijezda iz obiteljskih kuća, te iz pomoćnih prostorija.  Na intervenciju odlaze 2- 3 vatrogasca s jednim kombijem, a ponekad i s autoljestvom zbog visine objekta. Naselja u kojima su vatrogasci intervenirali su sljedeća: Našice, Martin, Markovac Našički, Brezik, Makloševac, Lađanska i Velimirovac. 

 

Uklanjanje ljutih stršljena traje u prosjeku sat vremena, ovisno o dostupnosti gnijezda, a ovi kukci uništavaju se sprejem. Vatrogasci na sebi imaju zaštitnu pčelarsku odjeću – jaknu, šešir i rukavice.

 

Savjeti za zaštitu

Kako bi izbjegli eventualne neugodnosti sa stršljenima, savjetuje se:

– ne mašite rukama i pokušajte biti što mirniji dok se ne udalje

– izbjegavajte žarke boje i intenzivne mirise

– pazite što jedete i pijete, jer stršljen može biti u čaši ili na hrani, a ubod u jezik ili bilo koji dio usne šupljine i jednjaka može biti koban, baš kao i u glavu, vrat i lice jer zbog naticanja može doći do gušenja

– izbjegavajte piti iz limenke i boce jer se vole uvući kroz otvore do soka

– pokrivajte slatku hranu koju trenutačno ne koristite

– gnijezdo stršljena nikako ne pokušavajte sami ukloniti ili uništiti

– kada idete u prirodu imajte sa sobom protualergijsko sredstvo

 

ŠTO UČINITI NAKON UBODA?

U slučaju uboda stršljena, osobe koje nisu alergične na mjesto uboda trebaju stavljati hladne obloge, a ako otok ne splasne, trebaju se javiti liječniku. Ako se na koži pojave crvene mrlje različitih veličina (urtikarija), znak je da imate alergijsku reakciju i obvezno je potražiti liječničku pomoć, jer se javlja otežano disanje i gutanje, smetenost, kolaps i pad tlaka.

 

Tekst: Admin
Foto: Arhiva JVP Našice