Našički vatrogasci u akciji „Zelena čistka“

Našički vatrogasci, osim što gase požare, spašavaju živote ljudi i životinja u prometnim nezgodama i poplavama, a naravno sudjeluju u raznim humanitarnim akcijama u gradu Našicama.

 

 

Osim svakodnevnih poslova u Vatrogasnoj postrojbi, širok je pojam „Vatrogasna djelatnost“ kod Našičkih vatrogasaca. Dobrovoljni i profesionalni vatrogasci tako su svakodnevno aktivni u svojoj postrojbi, bilo da se radi o intervencijama, osiguranju na rukometnim utakmicama i koncertnima, osposobljavanju vatrogasaca iz Vatrogasne zajednice Našice, vježbanju za vatrogasna natjecanja, uređivanju novog vatrogasnog doma  i slično. Našički vatrogasci uspješno i svakodnevno surađuju i sa udrugama u gradu Našicama kao što su GD Crvenog križa Našice, Udruga NA 4 šape, Socijalna samoposluga Našice, Osnovnim i srednjim školama te drugim udrugama i klubovima koje djeluju u na području grada.

 

RIMG0099

 

Suradnja s gradom Našice na zavidnom je nivou pa su tako svake godine u proljeće i vatrogasci uključeni u uređivanje svoga grada. Vođeni prošlogodišnjim iskustvom u akciji pod nazivom „Aleja lipa“ i ove godine vatrogasci su pridonijeli kako bih grad bio što ljepši. Našički vatrogasci tako su u mjesecu ožujku i travnju pilili i odvozili grane i drveća te uklanjali gnijezda vrana sa krošnja stabala u centru grada u malom parku.

RIMG0037

 

  • Ove godine po prvi puta vatrogasci su se uključili u akciju pod nazivom „Zelena čistka“. U organizaciji grada Našica povodom dana planeta zemlje 22. travnja, dobrovoljni i profesionalni vatrogasci prihvatili su poziv, te su krenuli u „Zelenu čistku“ Krndije. Dvadesetak vatrogasaca s četiri vatrogasna vozila 22. travnja u jutarnjim satima uputila su se na Krndiju očistiti dvije provalije uz ugibališta koja se nalaze uz prometnicu od raznog smeća. Kako se radilo o dosta strmim i dubokim terenima, vatrogasci su se podijelili u dvije skupine, te su s opremom za spašavanje iz dubina krenuli u čišćenje smeća iz nepristupačnih terena. Koliko je bilo odbačeno smeća u provaliji i potoku, govori podatak kako su vatrogasci iz samo dvije provalije izvukli dva puna kamiona raznog smeća. Smeće je ekološki zbrinuto, a akcija je trajala sve do popodnevnih sati.

RIMG0085

 

 

Što je akcija „Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš“?

Zelena čistka je dio globalne akcije World Cleanup koja okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem volonterskom projektu u povijesti čovječanstva. Cilj je u jednom danu ukloniti što veće količine ilegalno odloženog otpada. Ideja je 2008. godine krenula iz estonske građanske inicijative Let’s do it! (Učinimo to!), koja je organizirala akciju u kojoj je sudjelovalo 50.000 volontera, koji su u jednom danu očistili 10.000 tona otpada s budžetom od 500.000 eura. U normalnim okolnostima državi bi za to bile potrebne 3 godine i više od 22 milijuna eura!

Gomilanje smeća je veliki problem današnjice koji direktno utječe na kvalitetu življenja ljudi, ali i situacija u okolišu. Promjena navika svakog pojedinca, ali i organizacija, poduzeća i institucija, jedini je način da se očuvaju prirodne ljepote i dobra, te osigura ljepša i zdravija budućnost kojemu je cilj podizanje svijesti građana Hrvatske i njihovom odnosu prema okolišu. Akcija Zelena čistka organizirana je prema principu: svatko očisti svoj kraj, a zajedno ćemo očistiti cijelu HRVATSKU!

Zajednička jednodnevna akcija čišćenja divljih odlagališta otpada Zelena čistka najveći je ekološki volonterski projekt u Hrvatskoj. Svi lokalni napori povezani su za očišćeno i zelenije sutra. Buđenje svijesti o stvaranju i važnosti odgovornog gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša, prirode i planete Zemlje, koja je naše zajedničko dobro, prvi je korak na tom putu.

Izvor: www.gos.hr

RIMG0151

 

“ Ovo je samo prvi dio akcije u kojoj sudjeluju vatrogasci, i na ovome neće stati. Očistili smo dvije od pet provalija, te zajedno u suradnji s gradom Našice nastavljamo akciju „Zelena čistka“ – poručuju iz Vatrogasne postrojbe.

RIMG0156

 

 

Tekst: Marijan Gajski – JVP Našice

Foto: Marijan Gajski & Saša Ljubljanović – JVP Našice