Održana godišnja skupština Vatrogasne zajednice Našice

Dana 16.03.016.godine u vatrogasnom domu DVD-a Jelisavac s početkom u 18 sati održana godišnja izvještajna skupština Vatrogasne zajednice Našice.

 

 

Nakon državne i vatrogasne himne te minute šutnje za sve preminule članove, sve prisutne vatrogasce i goste pozdravio je predsjednik Vatrogasne zajednice Našice Vlatko Gašić. Na skupštini su uz veliki broj članova Zajednice, predstavnici prijateljskih Zajednica i društava bili i uvaženi gosti predsjednik Županijske Vatrogasne zajednice Nikica Mužević , zapovjednik  Županijske Vatrogasne zajednice Boris Banjan, gradonačelnik grada Našica Krešimir Žagar, pročelnica za poljoprivredu i ruralni razvoj Silva Wendling, zamjenik načelnika općine Feričanci Mirko Jurčević, predsjednica općine Donja Motičina Ružica Mikičić, iz Koške bio je nazočan Vlado Cimerman  dok je iz Podgorača na skupštini bio i Tomislav Moguš. Predsjednik je ukratko upoznao sve prisutne o najvažnijim aktivnostima iz 2015. godine. Nakon njega, izvješće o financijskom poslovanju Vatrogasne zajednice iznio je tajnik Zdenko Cingel, dok je plan i program rada za 2016. godinu iznio je zapovjednik Vatrogasne zajednice Zvonko Ljubljanović.

 

 

Godišnja skuština VZ Našice

 

 

Vatrogasna zajednica ustrojena je za područje četiri općina: Feričanci, Donja Motičina, Podgorač, Koška i Grad Našice. Ukupno broji 19 vatrogasnih društava, i to 17 dobrovoljnih društava, 2 u gospodarstvu, te Javnu vatrogasnu postrojbu Našice. U prošlog godini Vatrogasna zajednica Našice osposobila je 58 vatrogasca, dok je Vatrogasna zajednica Osječko – baranjske županije osposobila 16 članova za rad s dišnim aparatima.

 

INTERVENCIJE

 U godini koja je iza nas, vatrogasna društva u VZ Našice imala su 80 požarnih, te 158 tehničkih intervencija.

 

 

10„Uspoređujući požarne i tehničke intervencije sa godinom ranije, a u 2014. godini imali smo 63 požara i 297 tehničkih intervencija, primjećujemo nešto više požarnih intervencija, a znatno manje tehničkih. Gledajući da od 80 požarnih intervencija u stvarnosti nije bilo toliko požara nego je bilo zajedničkih intervencija. Posebno su zajednički intervenirali  Javna vatrogasna postrojba Našice i Dobrovoljno vatrogasno društvo Našice ukupno 28 puta, a s ostalim DVD-ima bilježi se još 8 zajedničkih intervencija, tako da sm na dostupnim podacima imali 44 požara.“ – naglasio je Ljubljanović Z.

 

 

12

 

 

 

Vatrogasno natjecanje u organizaciji Vatrogasne zajednice Našice, prošle godine održano je u Donjoj Motičini. U 8 kategorija ukupno je nastupila 61 vatrogasna ekipa, što iznosi 610 natjecatelja.

 

„Dakle imamo 7 ekipa s područja naše zajednice koje idu na državno natjecanje u Pulu ove godine, što smatram da je lijep broj ekipa i mišljenja sam da pojedine naše ekipe imaju velike šanse za viskok plasman na državnom natjecanju. Također želim istaći vrhunski rezultat muške I ekipe A – seniora DVD-a Našice sa županijskog natjecanja 28,7 sec što je u povijesti natjecanja u RH 2 rezultat ikada ostvaren“ – rekao je predsjednik Vatrogasne zajednice Našice Vlatko Gašić.

 

New-Dokument-programa-Microsoft-Word

 

 

„Naše stožerno društvo DVD Našice je pored kupa za djecu organiziralo i memorijalni kup Matković – Ivić za seniorske ekipe, dok  je DVD Donja Motičina organizirala fišijadu povodom dana općine. Dobrovoljno vatrogasno društvo Podgorač organiziralo je natjecanje za autocisterne. Naši DVD-i tijekom godine imaju niz nastupa na različitim kupovima širom domovine. Moram istači da su sva naša društva na vrijeme i u zakonskom roku uskladila svoje statute sa Zakonom o udrugama. Analizirajući proteklu godinu, pored manjih problema , možemo reći da je rad u većini društava vrlo kvalitetan i da je na zavidnom nivou. U požarima i tehničkim intervencijama prednjače javna vatrogasna postrojba Našice i Dobrovoljno vatrogasno društvo Našice, no i ostala su društva spremna intervenirati u manje zahtjevnim intervencijama. Suradnja s gradom Našice i općinama Feričanci, Koška, Podgorač i Donja Motičina je dosta dobra i kvalitetna. Također suradnja između Vatrogasne zajednice Našice i Vatrogasne zajednice Osječko – baranjske županije na zavidnom je nivou.“ – rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Zvonimir Ljubljanović.

Tekst i foto: Marijan Gajski – DVD Našice