Počinje gradnja “požarne kuće” u Našicama

U Našicama počinje gradnja prve i jedine požarne kuće u Osječko-baranjskoj županiji.

 

Riječ je o objektu na tri etaže (podrumski prostor, prizemlje i kat), u kojem će se moći izvoditi niz različitih vatrogasnih vježbi, od pravilnog ulaska u objekt, provaljivanja vrata i prozora, pretraživanja prostorija, lociranja središta požara, odabira taktike i sredstava za gašenje do izvlačenja unesrećenih osoba. Požarna kuća još je jedan segment kompleksne vatrogasne obuke i omogućuje stjecanje iskustva s različitim taktičkim situacijama kada je riječ o pravom požaru višekatnog objekta i kada se opasnost povećava zbog požara na različitim mjestima unutar objekta.

 

– Premda je osnovni cilj uvježbavanje za gašenje požara u zatvorenim prostorima, u toj se požarnoj kući uvježbavaju i druge, za vatrogasce životno važne stvari, poput snalaženja u zadimljenom i požarom zahvaćenom prostoru te spašavanje ugroženih osoba. Vatrogasac koji prođe takvu obuku sigurniji je u sebe, u zaštitnu opremu, u kolege, bolje razumije požar i spremniji je – objasnio je predsjednik DVD-a Našice Zvonimir Ljubljanović.

Projekt su prošle godine pokrenuli Vatrogasna zajednica Osječko-baranjske županije i Dobrovoljno vatrogasno društvo Našice, te će biti realiziran njihovim financijskim sredstvima i znanjem. Vrijednost zajedničkog ulaganja procjenjuje se na 100.000 kuna.

 

 

 

------ 3 COLOR SLBAR

 

 

Objekt će biti površine oko 55 četvornih metara i visine 6,5 metara, a bit će sagrađen od pet brodskih kontejnera međusobno spojenih. Gradnja požarne kuće, prema Ljubljanovićem riječima, počinje čim se steknu vremenski uvjeti i trebala bi biti gotova ove godine. Ljubljanović ističe kako je ovaj projekt iznimno važan ne samo za našičke vatrogasce, nego i za vatrogasce na području cijele Osječko-baranjske županije.

 

– Požarnih kuća nema mnogo i među prvima smo u Hrvatskoj. Služit će za uvježbavanje vatrogasaca s područja cijele županije te će nabolje utjecati i na njihovu uvježbanost – kaže Ljubljanović.

Za lokaciju gradnje požarne kuće s razlogom su izabrane Našice, jer se u tom gradu razvija Centar za obuku vatrogasaca. Naime, centar već raspolaže s kontejnerom za simulaciju plamenih udara, devetmetarskim vatrogasnim tornjem za uvježbavanje spašavanja s visina te vježbalištem za rad s izolacijskim aparatima.

 

Tekst: Snježana Fridl – Glas slavonije

Foto: DVD Našice