Vatrogasci JVP Našice postali članovi Državne vatrogasne intervencijske postrojbe

Djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Našice, točnije njih četvorica, prošli tjedan boravili su u Zagrebu na osposobljavanju za DVIP.

 

 Ovog mjeseca u razdoblju od 3. do 5. studenog u Učilištu vatrogastva zaštite i spašavanja održavala se teorijska i praktična nastava koju su provodili profesori iz DUZS-a.

 DVIP1

 

Nastava u školi i vježbe na poligonu ukupno su trajale 16 sati dok su teme bile „Učionica – Uvod u Program osposobljavanja“, „Općenito o šumskim požarima“, „Taktički nastupi i metode gašenja šumskih požara“, „Gašenje šumskih požara uz pomoć zračnih snaga“, „Koordinacija sa zračnim snagama“, „Osnove meteorologije“, „Uređaji i oprema za gašenje šumskih požara i osobna zaštitna oprema“, „Čvorovi i vezovi u vatrogastvu“, „Priprema i prijevoz ljudstva i opreme helikopterom“ te na koncu i „Topografija i korištenje satelitske navigacije“.

 

 DVIP2

 

 

Nakon teorije uslijedile su i vježbe na poligonima koje su uključivale rad s topografskom kartom i GPS-om, spuštanje niz debelo uže, vezove, samo spašavanje korištenjem improviziranog pojasa i “osmice” i rad s desantnom opremom za gašenje požara raslinja. Nakon poslušane nastave i vježbi na poligonu, polaznici su pristupili ispitu, a na koncu su imali mogućnost polaganja vježbi s helikopterom.

 

 

DVIP3

 

Svi Našički vatrogasci uspješno su zadovoljili pismeni ispit kao i ispit na poligonu, a sljedeći dan pristupili su vježbama na helikopteru koje se održavalo na aerodromu u Lučkom. Vatrogasci su učili, kako pravilno ući u helikopter, sam let u njemu, pravilan izlazak iz helikoptera kao i spuštanje uz pomoć debelog užeta iz zraka s 3 i 6 metara visine. Moramo s veseljem naglasiti kako su djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Našice, uspješni bili i na tom trećem danu obuke te su tako i službeno postali članovi Državne  vatrogasne intervencijske postrojbe.

 

 DVIP4

 

U Hrvatskoj ima oko 2300 profesionalnih vatrogasaca, a samo ih je 400 tinjak u redovima DVIP-a. U ovu elitnu skupinu vatrogasaca, biraju se samo najsposobniji, najspremniji fizički i psihički vatrogasci iz cijele Republike Hrvatske. Za Našičke vatrogasce ovo nije kraj, već sljedeće godine u mjesecu svibnju na obuku će otići još tri djelatnika JVP Našice, tako da bi Javna vatrogasna postrojba Našice tada, ako i oni uspješno prođu obuku, imala čak 7 članova Državne vatrogasne intervencijske postrojbe, koji će biti na raspolaganju glavnom vatrogasnom zapovjedniku Republike Hrvatske 24 sata svih 365 dana u godini. DVIP najviše sudjeluje u požarima otvorenih prostora u ljetnim mjesecima na priobalju.

 

 DVIP5

 

VIDEO: 

Vatrogasci koji su postali članovi DVIP-a su sljedeći: Saša Ljubljanović, Viktor Lončarič, Darko Anđelić i Silvijo Vuković

 

 

Što je to DVIP?


DRŽAVNA VATROGASNA INTERVENCIJSKA POSTROJBA obavlja sve stručne, planske, operativne i tehničke poslove vezane uz pripremu i postizanje pune operativne spremnosti, opremljenosti i osposobljenosti, izravno djeluje u vatrogasnim intervencijama – prvenstveno pri gašenju požara otvorenoga prostora, pruža neposrednu tehničku pomoć i osigurava dodatne sposobnosti i resurse u slučaju katastrofa, velikih nesreća i akcidenata s opasnim tvarima na teritoriju Republike Hrvatske.

Državna vatrogasna intervencijska postrojba sudjeluje u raznim vrstama intervencija zaštite i spašavanja, posebno onih složenijih, većih i zahtjevnijih razmjera, a temeljni je dio pružanja pomoći u akcijama na području drugih zemalja u izvršenju obveza utvrđenih međudržavnim ugovorima.

Tekst: Marijan Gajski – JVP Našice

Foto i video: Saša Ljubljanović, Silvijo Vuković – JVP Našice