Održana zajednička vježba “INA Listopad 2015.”

Dana 23. listopada, u pogonima Ine u Beničancima održana je vatrogasna vježba pod nazivom “Listopad 2015.” Na vježbi uz Dobrovoljno vatrogasno društvo Našice sudjelovali su i DVD Donji Miholjac, DVD Beničanci te profesionalni vatrogasci iz INE Beničanci.

Cilj vježbe bio je provjera sustava zaštite od požara na Objektima Beničanci, a samom vježbom se morala potvrditi organiziranost, opremljenost te osposobljenost svih radnika koji sudjeluju u vježbi. Suradnja s ostala 3 dobrovoljna vatrogasna društva također je bila od važnosti, te je bila potrebna vježba kako bih se ustvrdila njihova spretnost, te suradnja svih vatrogasaca na terenu. Zadaća vatrogasaca bila je gašenje požara nafte i plina.

Vježba INA

Zadatak je bio veoma složen, a simulacija je bila sljedeća: Uslijed puknuća brtve na ventilu unutar kvantane, došlo je do istjecanja 500L nafte, te do mogućeg zapaljenja uslijed pojave statičkog elekriciteta ili dugog izvora zapaljenja. U slučaju požara unutar kvantane, on bi se proširio van nje, što znači požar bi nastao na cijeloj mjernoj stanici. Potrebno je bilo i zatvoriti ventile dovoda nafte i plina u kotlovnicu, jer je postojala i velika mogućnost širenja požara, te eksplozija  po cijelom objektu. Da bi se spriječio ovakav požar, bilo je potrebno ubacivati veliku količinu pjenu u kvantanu.  

Vježba INA 1

Radnje koje su poduzete: uzbunjivanje – dispečer, izviđanje – profesionali vatrogasac INE, gašenje mogućeg početnog požara razlivene nafte – operateri Objekata Beničanci, ubacivanje pjenila u tankvanu s pjenogeneratorom – DVD Našice i DVD Donji Miholjac, hlađenje i zaštita susjednih objekata – DVD Beničanci, rasprostiranje i razvlačenje vatrogasnih cijevi i ostale opreme – DVD Našice, DVD Donji Miholjac, DVD Beničanci, vatrogasci Objekata Beničanci, evakuacija i zbrinjavanje moguće ozlijeđenih zaposlenika – operateri za pružanje prve pomoći, sanacija požarišta – zaposlenici pogona.  

Vježba INA 2

Na ovoj vježbi sudjelovali su : DVD Našice – 1 kombi vozilo, 1 autocisterna i 8 varogasaca, DVD Donji Miholjac – 1 kombi vozilo i 10 vatrogasaca, DVD Beničanci – 1 kombinirano vozilo i 8 vatrogasaca, INA Beničanci – 7 zaposlenika. Vježba i zadak koji je postavljeni, uspješno su izvršeni.

Vježba INA 4

Tekst: Marijan Gajski – DVD Našice

Foto: Hrvoje Divjanović – DVD Našice