Proslava 80. godina rada DVD-a Vukojevci

10. listopada u  Vukojevcima je svečano proslavljena 80. obljetnica postojanja i rada Dobrovoljnog vatrogasnog društva, osnovanog 8. prosinca 1935. Program je počeo svečanim postrojavanjem vatrogasnih društava, sudionika proslave te mimohodom do dvorišta područne škole, gdje su pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Našice izveli pokaznu vatrogasnu vježbu.

Proslava 80. godina rada DVD-a Vukojevci_1

Nakon toga u vatrogasnom domu održana je svečana sjednica, kojoj su, uz brojne vatrogasce iz petnaest dobrovoljnih vatrogasnih društava, nazočili i predsjednik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije Nikica Mužević, predsjednik Vatrogasne zajednice Našice Vlatko Gašić, predsjednik DVD-a Našice i zapovjednik Vatrogasne zajednice Našice Zvonko Ljubljanović, predsjednik Gradskog vijeća Našica Josip Miletić, gradonačelnik Krešimir Žagar i predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Vukojevci Siniša Balog. Za ovu svečanost prisustovali su i članovi Gradske glazbe Našice koje je i ovoga puta vodio predsjednik društva Ivan Krajačić.

 

Tajnik DVD-a Vukojevci Marko Antolović na sjednici je prezentirao povijest društva, istaknuvši da je društvo ponosno što je održalo tradiciju vatrogastva dugu 80 godina. O radu DVD-a u cijeloj njegovoj povijesti valja istaknuti kako je društvo postalo aktivnije 1985. godine, kada je počela gradnja novog vatrogasnog doma. Društvo je najveći natjecateljski uspjeh ostvarilo 1989. godine na tadašnjem republičkom natjecanju, kada je seniorska ekipa osvojila drugo mjesto.

 

– U posljednjih deset godina društvo snažno kreće u obnovu članstva, pa se tako djeca, mladež i seniori natječu i na gradskim i županijskim natjecanjima – rekao je Marko Antolović, tajnik DVD-a Vukojevci. U sljedećim godinama, naglasio je Antolović, društvo se nada boljem radu i boljim rezultatima te okupljanju što većeg broja aktivnih članova.

 

Društvo ima 76 članova, a za postignuća u radu isticali su se svojim radom pojedini članovi, koji su u ovoj svečanoj prigodi odlikovani raznim vatrogasnim odličjima. Tako je zlatna vatrogasna medalja dodijeljena Josipu Ernješu, koji je dobitnik i spomenice za 60 godina rada u vatrogastvu. Srebrnu medalju primili su Luka Abramović, Ivo Neznanović, Ivica Silađi, Ivica Antolović i Mijo Šterle, a brončanu Darko Novaković, Damir Antolović, Željko Kerovec, Mario Kuric, Miro Bastijan i Darko Koprivčić.

 

Podijeljene su i zahvalnice zaslužnim pojedincima koji su pomogli rad DVD-a te sponzorima. DVD Vukojevci je za poseban doprinos u unapređenju vatrogastva i potpori dodijelilo zahvalnicu i plaketu gradonačelniku Krešimiru Žagaru, a isto tako plaketu Hrvatske vatrogasne zajednice dobio je i predsjednik Mario Kuric, koju mu je uručio predsjednik županijske Vatrogasne zajednice Osječko – baranjske županije Nikica Mužević.

 

Dobitnici spomenica i plamenica

Spomenicu za 40 godina dobili su Ivica Antolović, Luka Abramović i Stevo Babaj, a za 30 godina Franjo Kijanica, Željko i Tomislav Kerovec, Antun Gavlik, Željko, Damir i Mario Antolović. Za 20 godina rada u vatrogastvu spomenicu su primili Vlado Kuric i Mario Kuric, a za deset godina Zdenko Kerovec, Mario Šustić, Darko Koprivčić, Mario Biukić i Krešimir Antolović. Vatrogasna plamenica dodijeljena je Damiru Antoloviću, Mariju Kuricu i Željku Kerovcu.

Proslava 80. godina rada DVD-a Vukojevci_2

 

Galerija slika s proslave 80.godina rada DVD-a Vukojevci

 

Tekst: Snježana Fridl – Glas Slavonije, Marijan Gajski – JVP Našice

Foto: Ivan Ćosić – TV Našice