Proslava Sv. Florijana u Našicama

U prijepodnevnim satima, a povodom blagdana sv. Florijana u prostorijama ureda gradonačelnika Krešimira Žagara jučer je održan tradicionalni svečani prijem za vatrogasce s našičkog područja. Ovom prilikom je gradonačelnik Žagar istaknuo veliku ulogu vatrogasaca u pogledu sigurnosti objekata i života građana kao i izniman doprinos tijekom velikih prošlogodišnjih poplava koje su zadesile našički kraj i ugrozile županjsku Posavinu. Isto tako, iskazao je zahvalnost vatrogascima na njihovom vrijednom i predanom radu u koji su uključeni iz dana u dan, tokom cijele godine.Florijanovo

„Proslava dana Florijana je lijepa tradicija kada se okupimo u Gradskoj upravi i zajedno se podsjetimo na prošlu godinu, ali se i dogovorimo o suradnji u godini koja je pred nama. Moram sa zadovoljstvom konstatirati kako je suradnja i više nego izvrsna i to s cijelom Vatrogasnom zajednicom na području grada Našica, predsjednikom Gašićem, s Javnom vatrogasnom postrojbom i svim DVD-ovima te s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje. Ta suradnja najbolje se vidi i u kriznim i kritičnim situacijama koje su se nažalost događale na području grada u protekloj godini te sličnim ili još gorim i katastrofalnim situacijama na području cijele Hrvatske. Našički vatrogasci dali su ogroman doprinos u Gunji i Rajevu selu, Račinovcima, ali i na Karašici i ovom prilikom im možemo samo zahvaliti što tako vrijedno čuvaju imovinu i sigurnost naših sugrađana. Isto tako na najljepši mogući način i u najtežim uvjetima predstavljaju svoj grad, svoju Javnu vatrogasnu postrojbu i svoja vatrogasna društva gdje god da se pojave i gdje god da pružaju sigurnost građanima Republike Hrvatske. Godina koja je pred nama neće biti nimalo laka u materijalnom i financijskom smislu da bi uopće održali spremnost i opremu na visokoj razini na koju smo navikli. Mora se uložiti i puno vlastitih sredstava i vlastitog vremena, a Grad i Mjesni odbor i svi mi koji smo u mogućnosti pružiti ćemo materijalnu potporu u svim njihovim vatrogasnim zadacima, ali i onim ljepšim poput natjecanja i proslava jer je i to dio vatrogastva u Našicama i to je ono što će sigurno i dalje biti pod pokroviteljstvom Grada kao i do sada. Naravno, na nama je da se nadamo kako kriznih situacija u ovoj godini neće biti i da će biti manje intervencija, a pod tim mislim i požarnih i tehničkih te poplava koje smo prošle godine nažalost pretrpjeli. Cilj nam je svima da se vatrogastvo uzdiže u sigurnosnom smislu te ćemo nadalje ulagati u opremanje, njihovu spremnost i usavršavanje te dobivanje novih mladih vatrogasaca i da će u tom znaku proteći 2015. godina. Svima iz srca u svoje osobno ime, ali i u ime čitave Gradske uprave i Gradskog vijeća želim da nam godina bude zdrava i sretna u zagovor svetoga Florijana, ali i našeg zaštitnika svetog Antuna Padovanskog.“ – rekao je gradonačelnik Krešimir Žagar.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Našice Vlatko Gašić zahvalio je gradonačelniku i Gradu na suradnji i financijskoj pomoći koja je ove godine veća od prijašnjih i napomenuo da se rad vatrogasaca, s nekadašnje uglavnom ljetne sezone, produžio na cijelu godinu jer je sve više elementarnih nepogoda. „Zbog obilnih kiša smanjen je broj gašenja požara, ali je broj tehničkih intervencija znatno porastao.“ – istaknuo je Gašić i napomenuo da se tijekom prošle sezone oko 100 vatrogasaca Vatrogasne zajednice Našice školovalo za razna vatrogasna zvanja te da su školovani, uvježbani i spremni za sve uvjete rada.

U poslijepodnevnim satima u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Našice, okupili su se članovi DVD-a Našice i DVD-a Zoljan, te djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Našice. Vatrogasci su se uputili u crkvu Sv. Antuna Padovanskog u Našice gdje je bila služena misa povodom Sv. Florijana. Našički i Zoljanski vatrogasci već tradicionalno godinama zajedno odlaze na svetu misu, te poslije mise odlaze u samostan na druženje s franjevcima.

odlazak u crkvu

 

 

Nakon služene svete mise, i druženja s franjevcima, vatrogasci odlaze u prostorije DVD-a Našice, gdje su nastavili svoje druženje, i pričali o protekloj godini, o događanjima i intervencijama u njoj. Predsjednik DVD-a Zvonko Ljubljanović, i zapovjednik DVD-a Našice Danijel Matković čestitali su svim vatrogascima njihov dan, te su izrazili veliko zadovoljstvo njihovim trudom i radom u DVD-u Našice. Čestitali su i “novim” vatrogascima na uspješnom položenom ispitu za zvanje “vatrogasac”, te su im uručili diplome i činove za uspješno položeno zvanje. Dobrovoljno vatrogasno društvo tako je bogatije za 9 novih vatrogasaca, te će se s njima odmah počet vježbati i pripramati ih za daljnje intervencije-naglasio je Matković. 

novi vatrogasci

 

Tekst: Ivan Ćosić – TV Našice & Marijan Gajski – DVD Našice

 Foto: Ivan Ćosić – TV Našice &  Marijan Gajski – DVD Našice